Na pięknej greckiej wyspie Chios położonej na Morzu Egejskim rośnie drzewo pistacji kleistej, z której pozyskuje się aromatyczną żywicę zwaną mastyksem (Mastiha Chios).
MASTIHA - gęsta, lepka żywica wykorzystywana była w tradycyjnej medycynie greckiej od ponad 2,5 tysiąca lat w leczeniu schorzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, niestrawność, stany zapalne żołądka czy wrzody. Do dzisiaj jest uważana przez greków i nie tylko za ich najważniejsze SUPERFOOD. Jest też pierwszą na świecie gumą do żucia, której zadaniem było dbać o higienę jamy ustnej starożytnych Greków.


Mądrość starodawnej medycyny została potwierdzona przez współczesne badania, dlatego Mastihę wykorzystuje się z powodzeniem do produkcji suplementów diety i ziołowych leków, którym akredytacje zapewniają międzynarodowe instytucje.
Mastiha Chios składa się z wielu składników terapeutycznych i aromatycznych. Wśród nich wyodrębnić możemy naturalny polimer, lotne i aromatyczne składniki, które tworzą olej eteryczny, olej lejowy, kwasy terpenowe, fitosterole, cząsteczki polifenoli i wiele innych.
Niektóre z nich znaleziono w przyrodzie po raz pierwszy!