- wrzody układu trawiennego
- zgaga i refluks
- łagodne stany choroby Crohna
- problemy trawienne
- Helicobacter Pylori
- bóle brzucha
Z czego wynika aktywność żołądkowo-jelitowa Mastiha?
Dokładny skład Chios Mastiha nie jest jeszcze znany. Ta wyjątkowa żywica składa się z różnych składników terapeutycznych i aromatycznych. Wyodrębnić możemy naturalny polimer, lotne i aromatyczne składniki, które tworzą olej eteryczny, olej lejowy, kwasy terpenowe, fitosterole, cząsteczki polifenoli i wiele innych składników. Niektóre z nich znajdujemy w przyrodzie po raz pierwszy!
Jako główne składniki Mastyksu zidentyfikowano dwa monoterpeny, α-pineny i mirreny.
Monoterpenowy α-pinen wykazuje działanie antymetastatyczne, podczas gdy mirren przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Ponad 80 substancji aktywnych zostało wyodrębnionych z Chios Mastiha ( Kaliora et al, 2004) w tym szereg kwasów mających właściwości niszczące Helicobacter Pylori.
25% całkowitej masy Mastiha jest polimerem, który w środowisku kwaśnym staje się ciekłą żywicą, mogącą mieć działanie cytoochronne.
Stwierdzono, że frakcja kwasowa Chios Mastiha jest najbardziej aktywnym ekstraktem (minimalne stężenie bakteriobójcze 0,139 mg / ml), a najbardziej aktywnym czystym składnikiem jest kwas izomastikadienolowy(minimalne stężenie bakteriobójcze, 0,202 mg / ml [0,443 mM]) jeśli chodzi o zdolność redukcji Helocbacter Pylori.
Chios Mastiha wykazała działanie jako immunomodulator, hamując czynnik martwicy nowotworów-alfa i hamujący migrację makrofagów.
Mimo, iż wszystkie tajemnice Mastiha nie zostały do końca odkryte, lekarze i naukowcy poddali ją szeregowi badań, które jednoznacznie potwierdzają jej skuteczność w walce z Helicobacter Pylori, refluksem, który jest konsekwencją zbytniego rozrostu bakterii oraz z innymi schorzeniami układu pokarmowo-trawiennego.